ROSEMARY LAWTON – FIERCE / UNTAMED

 

De op deze pagina’s ook terug te vinden recensie van het album “Breaking New Ground” van gitarist Nick Earle heeft een speciale link met de platen die we in dit verhaal van naderbij onder de loep zullen gaan nemen. Hij is namelijk de gitarist van dienst bij de concerten en plaatopnamen van de Canadese klassiek geschoolde violiste en zangeres Rosemary Lawton uit de provincie Newfoundland en Labrador die op haar albums moderne arrangementen brengt van traditionals uit de Keltische folkmuziek.

Van haar kregen we ineens twee platen toegestuurd met het 9 nummers tellende album “Fierce” en het 14 tracks tellende album “Untamed”. Alle songs op beide platen zijn dus stokoude Keltische folkliedjes die Rosemary Lawton zelf heeft gearrangeerd en ingespeeld met gitarist Nicholas Earle.

Voor het ruimer georkestreerde “Untamed” was er bovendien nog extra instrumentale bijstand van bassist Tony Batten, cellist Cleary Maddigan en percussionist Liam Robbins. Rosemary Lawton speelt op deze plaat zelf op viool, mandoline en bodhran. “Fierce” daarentegen werd zeer sober gehouden met enkel viool en akoestische gitaar in de begeleiding bij de negen tracks.

Vanwaar de interesse van zo’n jong Canadees meisje voor die eeuwenoude Keltische folkmuziek komt is ons niet helemaal duidelijk, want als muziekkenner moeten we met het nodige schaamrood op de wangen toegeven dat we geen enkel voor deze albums geselecteerd nummers kenden. Voor de video’s die bij deze recensie werden gevoegd kozen we voor één song uit elke plaat. De eerste song is een live-vertolking van het nummer “Irish Coleen” uit het album “Untamed” en op de tweede video hoort u het nummer “Golden Glove” uit het album “Fierce”.

Rosemary Lawton is een overtuigde voorvechtster van vrouwenrechten en ze wil de vrouwen dan ook een gepriviligeerde plaats bezorgen in de hedendaagse muziekindustrie. Ook de liedjes die ze op deze twee platen brengt verwijzen een paar keren naar sterke cultureel en historisch relevante vrouwen uit de geschiedenis van Newfoundland en Labrador uit een tijd toen er nog geen sprake was van vrouwenrechten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Citadel House Records

video